Kastanjestaket – snyggt staket helt utan gifter

Postad 5 april, 2019

I år har vi fått in fina kastanjestaket i butiken! Kastanjestaketet är ett vackert och luftigt alternativ till trästaket, och det passar extra bra i naturnära miljöer.

Våra kastanjestaket finns i flera höjder och med två olika tätheter. En modell är lite tätare med ca 5 cm mellan spjälorna och en är lite glesare med ca 7,5 cm mellan spjälorna. Spjälorna hålls ihop av en galvaniserad ståltråd. Staketet levereras på rulle som du enkelt rullar ut och monterar mot stolpar.

Kastanjestaket – giftfritt och ekologiskt

Kastanjestaketen tillverkas av kluven kastanj och det är helt giftfritt och ekologiskt. Till skillnad från impregnerade trästaket behöver inte kastanjestaketen särskild hantering när det inte längre används. Eftersom kastanjeträet innehåller mycket garvsyra får det hög hållbarhet: garvsyra konserverar och bevarar nämligen.

Begränsad utbredning

Eftersom kastanj är ett träslag som är begränsat i sin utbredning finns det bara begränsad tillgång på träslaget. Det betyder att det ofta bara säljs under en period på våren, och att det sedan är mycket svårt att få tag i. Med det sagt – känner du att kastanjestaket är precis vad som saknas i din trädgård är det dags att slå till nu!

Andra miljövänliga alternativ

Kastanjestaketet är ett av våra miljövänliga alternativ, men det finns även andra varianter. Vill du ha träpålar finns Robinia, som är ett mycket hårt och tåligt träslag som står mycket länge utan att ruttna. För spaljéer, staket och plank finns OrganoWood, som är ett giftfritt alternativ till impregnerat virke. Vi har också staket och spaljéer i komposit. De tillverkas helt utan tillsatser, är helt återvinningsbara och har lång livslängd. Dessutom finns kompositalternativen i flera färger, och de är lika lätta att bygga med som vanligt trä.

Vad kostar det?

Du hittar våra kastanjestaket i Stängselbutiken. Här finns också våra spaljéer i komposit, och plank som du kan få i Organowood. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med offerter och montage!

 

Kastanjestaket

Kastanjestaket


Vägräcken som räddar liv

Postad 10 januari, 2019

Vägräcken räddar liv

Vägräcken är sällan något vi som bilister lägger märke till, men det är en viktig del för hög trafiksäkerhet. De långsträckta vägräckena hindrar fordon från att köra av vägen, in i farliga objekt eller in i sådant som kan behöva skydd från att bli påkört.

Vägräcken används på många platser: vid broar, bergsväggar och som mittremsa på motorvägar till exempel. Det finns flera olika modeller av vägräcken men de vanligaste är stålräcken, vajerräcken och betongräcken. De senare är dock inte så vanliga i Sverige idag. Vägräckets huvudsyfte är att styra upp kolliderande fordon så att de kommer tillbaka till rätt riktning och inte lämnar körbanan. Till exempel gör man det genom en konstruktion där räckesbalken slits loss från stolparna vid en påkörning. Då absorberas en del av fordonets energi så att hastigheten sänks.

Vägräckets ändar

Ändarna på ett vägräcke är mycket viktiga eftersom de, felaktigt konstruerade, kan leda till svåra skador. Dels handlar det om att en avslutande stolpe eller spetsig räckesbalk kan skapa en kraftig kollision där stålet tränger in i passagerarutrymmet, och dels om att en nedåtgående räckesände kan fungera som en ramp och välta runt ett fordon med stora skador som följd. Ofta monterar man därför idag nedåtgående avslut som mjukt svänger utåt så att avslutet inte kan bli påkört. Det finns också speciella energiupptagande räckesändar som avleder fordonets rörelseenergi genom att böja eller slita sönder stålet.

Motorcyklister och vägräcken

När det gäller motorcyklister är vägräcken en svår fråga. Ett räcke kan ibland kan innebära en ökad skaderisk även om de skyddar från påkörande fordon. Alla typer av vägräcken med fristående stolpar innebär en risk att en kropp som kanar får svåra skador och att kroppsdelar slits av. Ett alternativ är att klä in stolpar så att vägräcket får en kontinuerlig profil, men allra bäst för motorcyklister är i vissa trafikmiljöer att se till att vägen har stora säkerhetszoner där inga hinder finns.

Vill du veta mer?

Vi monterar vägräcken i alla trafikmiljöer och levererar helhetslösningar som hårt testade och godkända för ändamålet. Kontakta oss om du vill veta mer.


Norrtäljetornet – glasräcke på 16 våningar

Postad 20 november, 2018

 

När Norrtälje Hamn växer fram som en helt ny stadsdel i Norrtälje står Soltornet och dess glasräcken i centrum. Det 16 våningar höga bostadshuset ligger centralt med en fantastisk utsikt över vattnet. Alla 16 våningar pryds av stilrena glasräcken som håller hög säkerhet utan att tumma på utsikten.

Glasräcke populärt val

Glasräcken blir ett allt populärare val både för privatkunder, som söker balkong-, altan- eller trappräcken, och i offentliga miljöer. Köpcentrum, idrottsanläggningar och restauranger väljer allt oftare glas, och faktum är att glas ÄR ett väldigt säkert alternativ. Glas som används i glasräcken är alltid laminerat, vilket betyder att det inte faller isär även om det går sönder. Lamineringen innebär att två glasskivor limmas ihop, och limmet gör så att det hålls ihop trots skador. Ibland används även härdat glas. Det innebär att glaset är starkare och att det spricker på ett annat sätt om det skadas. Då blir rutan krossad istället för att bli till skärvor som kan skada, men tack vare lamineringen faller det ändå inte sönder.

Lätt att montera

Att montera ett glasräcke är förhållandevis lätt. Det kan dessutom monteras på många olika underlag, och ovanifrån eller från sidan. Glasräcket finns i två huvudmodeller: det stolpfria – som monteras i en bottenskena – och det vanliga glasräcket som monteras med stolpar och klämfästen.

I Stängselbutiken har vi allt som du behöver för att själv montera ett glasräcke, och vi hjälper dig gärna med ritningar. Vi kan också montera ditt räcke – oavsett om det är på marknivå eller 16 våningar upp.

 


Smidesgrind som skapar känsla

Postad 12 september, 2018

 

Smide är ett exklusivt material som lyfter utseendet i alla sammanhang. Det är dessutom ett material som är mer flexibelt och anpassningsbart än vad du kanske först tänker. Med över 70 modeller och flera valmöjligheter kan du få precis det smidesstaket som du önskar. För alla modeller finns också matchande enkelgrind, dubbelgrind och skjutgrind. Möjligheterna är oändliga!

Smide är förstås inte bara ett vackert och stilrätt val utan också ett alternativ som är helt underhållsfritt med mycket lång livslängd. Ett smidesstaket kan du ha resten av livet, och även om det förstås finns trender även när det kommer till smidesstaket så tenderar gamla modeller att fortfarande vara vackra. Se dig om i uppvuxna villaområden! Här upptäcker du förmodligen ett flertal vackra smidesstaket från femtiotalet som fortfarande känns rätt och som behållit sin skönhet under alla år.

Smidesstaket och kvalitet

Kvaliteten på smidesstaket och smidesgrindar skiljer sig åt mellan olika leverantörer. Därför är det viktigt att ta reda på hur det staket eller grind som du planerar att köpa har producerats. Vi samarbetar med ett av Europas ledande företag när det gäller smide och det ger flera fördelar. Wisniowski har en helautomatiserad produktion som garanterar noggrannhet och reproducerbarhet, vilket är extra viktigt om du någon gång vill bygga ut eller ersätta någon del av ditt smidesstaket. Smidesstaket är förvisso hållbara, men trots en gedigen konstruktion kan yttre åverkan orsaka skador, till exempel vid plogningar eller andra trafikförseelser. En väl utbyggd produktion ger konkurrenskraftiga priser och råvaror med högsta kvalitet. Moderna övervakningssystem garanterar en felfri kvalitet hos varje enskild produkt.

Rostskydd är viktigt att ha koll på i ett klimat med mycket nederbörd. Alla våra smidesprodukter har ett dubbelt ytskydd – s k DuplexSystem – som garanterar hållbarheten.Varje del är varmförzinkad. Det betyder i praktiken betyder att hela produkten doppats i smält zink som trängt in överallt och skyddar stålet mot rostangrepp. Rostskyddet är effektivt både vid höga och låga temperaturer, och vid UV-strålning. Produkterna är också pulverlackerade i flera omgångar för att ytterligare öka skydd och hållbarhet.

Säkerheten först

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är förstås säkerheten, och även här är Wisniowski ett bra val. Samtliga produkter är CE-märkta och har de hygieniska certifikat och godkännanden som krävs. Vi har också kunnig personal på plats vid våra tre kontor i Stockholm, Göteborg och Norrtälje som kan hjälpa dig att planera för ett säkert, snyggt och hållbart smidesstaket. På vår stora informationssida om smidesstaket finns en hel del nyttig information kring hur du planerar för smidesstaket, vilka olika valmöjligheter som finns och hur det fungerar att beställa och montera smidesstaket, så den är väl värd ett besök. I Stängselbutiken finns alla våra olika modeller av smidesstaket med tydliga priser. Välkommen att kontakta oss om du har frågor!

 

 

 


Glasräcket – vårens vinnare

Postad 5 maj, 2018

Det blir allt mer populärt med glasräcken till altaner och balkonger, och det är inte svårt att se varför. Ett glasräcke ger samma skydd och säkerhet som ett vanligt räcke i trä eller smide men låter ljuset fortsätta flöda och behåller utsikten utan störande moment. Dessutom är glasräcket lätt att anpassa efter dina behov och mått och lätt att montera.

Lätt skötsel

Glasräcket har alltså många fördelar. Det räcker med en snabb blick runt ett villaområde för att se en hel del staket och spaljéer som för länge sedan borde ha målats om, tvättats av eller byggts om helt. Det slipper du med ett glasräcke. Både glaset och metallstolparna kräver minimalt underhåll och är dessutom väldigt vädertåliga. Glaset är dessutom behandlat för att vara avstötande mot smuts.

Hög säkerhet

Kanske det viktigaste av allt när det gäller glasräcken är att de håller en hög säkerhet. Det gäller naturligtvis glaset, men tänk också på att infästningarna måste vara riktigt gjorda. Att fästa räcket i tunna golvplankor räcker inte. Räcket måste också hålla en viss höjd för att vara godkända: om det finns risk för fall över tre meter ska räcket vara minst 110 cm högt. Dessutom får det inte vara möjligt att klättra på det upp till en höjd av 80 cm, och mellan räckets underkant och altanen får det vara som mest 5 cm. Vertikala öppningar får inte vara mer än 10 cm, och det får inte finnas risk för barn att fastna med huvudet någonstans varför öppningar på 12-23 cm alltid måste undvikas.

När det gäller själva glaset ska du alltid välja riktigt glas framför plexiglas. Dels så står riktigt glas emot repor och annat slitage bättre än plexi, men det är också betydligt säkrare. Se alltid till att glaset är laminerat, och ska räcket vara i en offentlig miljö kan det vara en bra idé att använda glas som även är härdat. Ett laminerat glas består av två glasskivor med plastfilm mellan, vilket gör att det hålls ihop även om det skulle få sprickor till följd av en smäll eller kollision. Att glaset är härdat innebär att det inte spricker som vanligt utan spricker i små bitar. På så sätt blir skaderisken mindre.

Smidigt montage

Att montera ett glasräcke är också betydligt mycket smidigare än de flesta andra sorters områdesskydd. Du kan montera det såväl uppifrån med stolpskor eller från sidan med sidoinfäsningar. Du behöver inte särskilt mycket verktyg heller: skruvdragare, vattenpass och tumstock räcker långt.

Vi hjälper dig med ditt glasräcke

Bara fördelar alltså! Och som att det inte räcker med enkelt underhållet, säkerhet och smidigt montage så är glasräcket också mycket attraktivt och ofta värdehöjande på bostadsmarknaden. I Stängselbutiken kan du enkelt plocka ihop ditt eget material som du vill. Vi kan också hjälpa dig med ritningar och inmätning om du behöver det.

Välkommen till oss!

snyggt glasräcke

Ett säkert och stilrent glasräcke i skolmiljö.


Alla kan montera! Del 2: Vad är ett ”bra” stängsel?

Postad 20 mars, 2018

När du bestämt dig för att ett stängsel är vad som behövs ställs du ganska omedelbart inför nya frågor. För vad ÄR egentligen ett stängsel – och vilken sorts stängsel ska du satsa på? Hur skiljer du ett bra stängsel från ett med låg kvalitet? Vad ska du egentligen kunna förvänta dig av ett stängsel, vad gäller montering, underhåll, kvalitet och livslängd? Kort sagt: vad är ett bra stängsel?

Många som ringer till oss är osäkra på vad det är de vill ha, och ofta refererar kunderna till Gunnebostängsel när de beskriver vad de menar. Gunnebo är ett företag som bland annat sysslar med områdesskydd och stängsel, och ordet Gunnebostängsel kommer från att de tidigt hade en väldigt stor del av stängselmarknaden. Idag finns flera aktörer, och det som ibland fortfarande kallas Gunnebostängsel är alltså egentligen vanligt villastängsel – för vilket det finns en svensk branschstandard. Villastängsel, eller flätverksstängsel som det heter på stängselspråk, har diamantformade maskor som är 50x50mm. Tråden i nätet är 3mm i diameter, och stolparna sätts med upp till tre meters mellanrum.

Det finns förstås andra typer av stängsel också. Viltstängsel med galvaniserade trådar och fyrkantiga, knutna maskor är ett; Eurofence med fyrkantiga svetsade rutor är ett annat. Det finns också varianter av flätverksstängsel: många lågpriskedjor har till exempel egna varianter av stängselnät, och även vi har en annan modell av stängselnät. Vårt Sverigestängsel är en enklare variant av stängsel med lite annan kvalitet, men det kan vi återkomma till. Det viktiga här är kanske att veta att det faktiskt finns en standard för villastängsel – då blir det lättare att jämföra nät och nät.

Om bra stängsel och kvalitet

Flätverksstängsel består av nät, stagtråd, stolpar och detaljer. Standarden för nätet säger att det ska ha en galvaniserad kärna på 2,5 mm, och att tråden sedan ska vara plastbelagd genom sintring så att den får en diameter på 3 mm. Enkelt uttryckt betyder det att istället för att en kall metalltråd täcks med varm smält plast så hettas själva tråden upp under produktionen, och den går sedan genom ett pulver. Resultatet blir bättre vidhäftning och mindre risk för uttorkning än för vanligt plastad tråd. Dessutom blir tråden UV-beständig. Ett nät som inte är plastbelagt har istället en varmgalvaniserad tråd med 3 mm diameter.

För stagtråden i ett bra stängsel gäller att den ska ha en total diameter på 4 mm, och även den har en varmförzinkad kärna som plastbelagts genom sintring.

Stängselstolparna ska ha en godstjocklek på minst 1,5mm. De är varmförzinkade enligt ISO 1461 och pulverlackade, vilket ger ett dubbelt rostskydd. I de fall där man kapar stolparna, till exempel vid montering med bergdubb, måste man därför vara noga med att kallgalvanisera snittytan med en spray för att undvika rostangrepp längre fram.

Alla detaljer till stängslet ska vara i rostfritt utförande, eller i aluminium eller varmförzinkade. Som detaljer räknas blindnit, klammer, bultar, spännskruvar, gångjärn, till exempel.

Montering och hållbarhet

Nu vet du alltså att villastängslets olika delar är reglerade enligt standard, och det i sig borgar ju för en bra hållbarhet. Men för att ditt stängsel ska få en riktigt bra livslängd krävs förstås också att det är fackmannamässigt monterat. Så vad betyder det?

Det vanligaste är att direktgjuta stängslets stolpar. Då ska stolparna ha fundament på 600 mm djup, med 200 mm i diameter. Maxmåttet mellan stolpar är 3 meter CC, och hörn och ändstolpar ska stagas. Tänk också på att vattenavrinningen ska vara god från ingjutningsgodset. Nätet ska najas runt stagtråden, och då rekommenderas att varannan maska i överkant najas och var tredje i underkant.

Om stängslet monteras på berg är det bergborr och bergdubb som gäller. Då fixeras stolpen på bergdubben genom att ankarmassa eller quickrock hälls i stolpen.

Vill du slippa gjuta finns idag bra alternativ. Du kan använda jordankare eller markskruv. Markskruv skruvas ner i borrade hål medan jordankare slås ner i marken, och därefter fäster man stolpen i ankaret.

Stängslets livslängd

Stängsel som stängsel, tänker kanske en del. Så är det alltså inte riktigt – för kvalitetsskillnader i material och montage kan vara väldigt stora. Men med material av hög kvalitet, och montage som utförs enligt standarden framtagen av SSEF Sveriges Stängselentreprenörer, kan du få ett stängsel som står livet ut och ännu längre. Ett bra stängsel är helt underhållsfritt och kommer att stå rakt hela livet, så länge det inte blir påkört eller på annat sätt utsätts för yttre åverkan. Och nog för att stängsel är härligt, superkul och något man vill syssla med varje dag för en del, men låt oss vara ärliga: det räcker med att sätta upp stängsel EN gång i livet för de allra flesta.

Bra stängsel

Hur känner man igen ett bra stängsel? Stängselkvalitet finns reglerat i en branschstandard, precis som montage av stängsel.


Alla kan montera! Del 1: vem får bygga stängsel?

Postad 2 mars, 2018


Villastängsel är ett anpassningsbart områdesskydd som passar många, men som också väcker många frågor. Måste jag vara stark och händig för att bygga stängsel? Kan stängsel monteras på alla underlag? Behöver jag bygglov? Var får jag placera stängslet? I första delen av Alla kan montera går vi igenom några av de vanligaste frågorna när du börjar planera för stängsel.

Villastängsel är det absolut vanligaste områdesskyddet som vi säljer, och det betyder att det finns på en mängd olika platser runt om i landet. Det i sin tur betyder att det måste passa en massa olika sorters personer och deras montagefärdigheter, och att det måste kunna anpassas efter många olika underlag – och gissa vad? Det kan det. Villastängsel passar alla, överallt.

De flesta som börjar fundera på att skaffa stängsel gör det för att de vill skydda något. Det kan vara barn, husdjur eller planteringar, till exempel. Stängselköpare är ute efter funktionen – och hur marken ser ut eller hur man gör för att montera stängslet är sekundärt. Däremot kommer frågorna kring hur man egentligen gör ganska snart, och är man inte van att montera så kan det finnas en del frågetecken. Får vem som helst bygga staket, var som helst? Måste man gjuta? Hur gör man när det lutar? Hur gör man om det är berg i marken?

Vi brukar svara att stängselmontage inte är komplicerat, men kanske lite tungt och bökigt innan du fått in snitsen. Och när det gäller vem som får bygga stängsel och staket är svaret nästan alla. Men visst finns det en del riktlinjer att förhålla sig till.

Måste jag vara stark och händig?

Stängselmaterialet väger litegrann, och det kan vara tungt att montera själv när nät och stolpar ska sättas på plats, men om man är två behövs inte särskilt mycket styrka. Det tyngsta är själva nätrullen, som väger ungefär 25 kilo vid en meters höjd. Ska du gjuta väger också betongen mycket. Utöver viss styrka behöver du inte vara särskilt händig. Du måste gräva gropar att gjuta i, ha lite tålamod och noggrannhet så att du får raka stolpar, och vara lite pillrig när du fäster och spänner nätet.

Kan stängsel monteras på alla underlag?

Egentligen finns det bara en sak som bör stoppa dig i sina stängselplaner, och det är vattenledningar eller annat som kan finnas i marken och som du inte vill ha sönder. I övrigt är det bara att tuta och köra! Det spelar ingen roll om din tomt sluttar kraftigt, om den är stenig eller har berggrund: stängsel fungerar ändå. Du får bara anpassa montaget efter underlaget – dvs borra och använda bergfästen där det behövs, kanske trappa stängslet eller vara lite extra kreativ. Men det är ett helt annat avsnitt, så nog om det här.

Behöver jag bygglov?

För stängsel är svaret nej. Generellt kan man säga att du får bygga staket och plank med låga höjder helt fritt. Om du vill bygga högre än 110 cm får du bygga utan bygglov om staketet består av minst 50% luft. Ett stängsel uppfyller gott och väl det kravet, så här behövs inget bygglov. Värt att notera är att reglerna kan skilja sig en del åt i olika kommuner och beroende på detaljplanering, så för att vara på den säkra sidan kan det ändå vara en god idé att ringa till sitt stadsbyggnadskontor.

Var får stängslet stå?

En vanlig fråga handlar om var på tomten du får placera ett staket, plank eller stängsel. Så länge du har tillåtelse att bygga enligt ovan, så kan du montera stängslet var som helst på din tomt. Många undrar hur det är med tillstånd från grannar, men de enda bestämmelser av grannelagsrättslig natur som finns i jordabalken (JB) och som är relevanta här är stadgandet i 3 kap 1 § att var och en vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom ska ta skälig hänsyn till omgivningen.

Alltså: du får bygga staketet var som helst på en tomt som du äger själv. Kom ihåg att TOMTGRÄNSEN däremot är både din och din grannes: om du vill bygga ett staket på tomtgränsen måste du avtala detta med grannen, eftersom ni båda blir underhållsansvariga för det när det står på bådas tomter. Då bör ni också skriva ett avtalsservitut, så att reglerna blir tydliga även om grannen eller du själv flyttar och nya grannar tar över. När det gäller ett stängsel är underhållet nästan obefintligt, men handlar det om ett staket som med jämna mellanrum ska målas om är det desto mer relevant. Det handlar både om arbetet som ska utföras och om att det ska finnas utrymme att utföra det på, det vill säga inga häckar eller annat i vägen.

Det bästa är förstås att du kommunicerar med din granne, och att du placerar ditt staket så att det inte tränger in på grannens tomt och så att du själv kan komma åt att underhålla eller laga det utan att behöva trängas med eventuella buskage på grannens sida. En positiv bieffekt av kommunikationen brukar dessutom vara trevlig grannsämja – win/win, med andra ord!


Geofence – framtidens staket?

Postad 25 augusti, 2017

Bild från Pixabay

 

Förra veckans terrorattack i Åbo var bara en i raden av liknande händelser, där fordon kapats och använts som vapen och skadat och dödat många. Spärra av riskområden och förbjud tung trafik säger en del, men samtidigt är det viktigt att räddningsfordon snabbt kan ta sig fram och att butiker kan få sina varutransporter. Geofencing – virtuella staket – är en teknisk lösning som kanske kan stoppa liknande attentat i framtiden.

Digital inhägnad

Geofence är ett slags digital inhägnad runt ett geografiskt avgränsat eller definierat område, och tekniken kan användas för att övervaka eller kartlägga hur fordon förflyttar sig och styra vilken hastighet de har. Man sätter helt enkelt speciella villkor inom begränsade områden: fordon som inte har rätt att vara innanför zonen genererar ett larm om de passerar en gräns och om de kör för fort sänks hastigheten automatiskt.

Fortfarande många svårigheter

Geofencing bygger på GPS-teknik och har funnits ganska länge, men från början handlade det om att ha kontroll över värdefulla transporter. Idag är behovet det omvända – vi vill att de virtuella staketen ska hindra eller sakta ner trafik på angivna platser. Men tekniken har också svårigheter: förutom att själva systemet måste byggas upp krävs det att alla fordon är försedda med GPS eller liknande för identifikation och kontroll. Och självklart måste systemet byggas så att ingen obehörig kan missbruka det, och i enlighet med de regler om integritet och övervakning som finns.

Demonstration av Geofence

Före sommaren gavs myndigheten för Trafikanalys i uppdrag att titta närmare på alternativa lösningar för transporter i stadsmiljöer, och en första rapport ska presenteras i början av december. Under våren 2018 ska slutrapporten vara klar, och en första demonstration av geofencing väntas också genomföras under nästa år.


​Vargen kommer – men rovdjursstängsel skyddar effektivt

Postad 9 juni, 2017

I veckan har en vargtik synts vandra omkring i Länna i Haninge, söder om Stockholm och ett stenkast från mitt eget skrivbord. Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare att se över stängsel och inhägnader för att skydda djuren. 

Arne Söderberg på Länsstyrelsens enhet för naturvård säger att risken för angrepp mot människor är mycket liten, även om man aldrig kan garantera något. För tamdjur finns däremot en risk, och därför rekommenderar han nu att djurägare ser över sina stängsel så att de är i gott skick. Det är möjligt att ansöka om bidrag för rovdjursavvisande stängsel hos Länsstyrelsen.

Anna Olsén ansvarar för lantbruksprodukter på Skandinaviska Områdesskydd, och hon får många frågor från djurägare som vill hålla olika vilda djur borta.

– När det gäller varg är det bästa och säkraste rovdjursstängsel, säger hon. Det behöver egentligen inte vara så högt, en dryg meter räcker om du också har en eltråd i överkanten, på omkring 1,20 meters höjd.

Elstängsel mest effektivt

Elstängsel är enligt Viltskadecenter den mest effektiva metoden för att förebygga rovdjursskador, och det gäller både kostnadsmässigt och arbetsmässigt. Det finns i huvudsak två olika sorters stängsel som man rekommenderar: ett fyr- eller femtrådigt elstängsel eller ett nätat stängsel med en kompletterande eltråd ovanför samt en tråd på insidan eller utsidan.

– Rovdjur som varg och björn är inte så benägna att hoppa över stängsel utan försöker oftast att ta sig in genom de nedre delarna av stängslet, förklarar Anna. Därför ska du tänka på att den nedersta eltråden inte ska vara högre upp än 20 cm ovan mark, och att inte ha för stort mellanrum mellan resterande trådar. Tänk också på att inte ge dem något att klättra på eller ta spjärn mot, så att du inte har en tvärslå eller ett stag som hamnar över den översta eltråden.

Spåras med gps

Vargar kan förflytta sig åtskilliga mil varje dag och just den här vargen har vandrat från Norge, där den i vintras märktes med gps för att kunna spåras. Honan är bara omkring ett år gammal och föryngring är inte sannolik i år, enligt Arne Söderberg.

Köp elstängsel

Vill du prata elstängsel är du varmt välkommen att ringa Anna, ansvarig för djur och lantbruksprodukter i Stängselbutiken. Vi har flera olika modeller som passar i de flesta sammanhang – du hittar alla elstängsel här.


Vad är stängsel, och hur känner man igen kvalitet?

Postad 19 maj, 2017

 

stängselrulle

 

Stängsel är för oss i branschen en ganska okomplicerad historia. Men att döma av de förfrågningar vi får varje dag är det många som upplever stängsel som allt annat än enkelt. Några frågor som ofta återkommer är hur vet jag att stängslet står stadigt och inte rostar? Varför skiljer det så mycket i pris på stängsel som ser likadana ut? Och vad ÄR egentligen stängsel?

Vi börjar med den enklaste frågan: vad är stängsel? När vi som jobbar med områdesskydd pratar om stängsel så är det flätverksstängsel vi menar. Du vet, det (ofta) mörkgröna nätstaketet med diamantformade maskor, som brukar stå runt skolor, förskolor och industrifastigheter. Gunnebostängsel säger många, och ska man vara noga är stängselnäten faktiskt ofta tillverkade i precis samma maskiner. Vårt stängsel och Gunnebos stängsel är precis samma produkt, och båda följer svensk standard enligt Stängselföreningen.

Samma samma men ändå olika

Med det sagt finns det ändå olika sorters stängsel. Vi och till exempel Gunnebo har en variant, men utöver det finns det en hel del lågprisalternativ. De flesta av våra kunder är ute efter ett stängsel som går smidigt att montera och som efter montaget kan glömmas bort – då ska det bara stå där och göra sitt jobb utan att kräva underhåll. Den naturliga frågan blir då hur man ska tänka för att stängslet verkligen ska stå stadigt under många år framåt?

Gjut för riktig stadga

När våra montörer monterar villastängsel är det alltid med gjutna stolpar, eftersom det är det absolut stadigaste. Gjutna stolpar tål olika väder, det tål plogvallar, klättrande barn och hoppande hundar. Idag finns det absolut goda alternativ till att gjuta, såsom stolpankare, och för stängslet som inte behöver tåla så mycket yttre åverkan så fungerar de bra. Vill man kunna glömma sitt stängsel i decennier så tycker jag dock att gjutning är ett måste.

Rostskydd i varje detalj

Rostskyddet är en annan punkt som ofta återkommer. Dels handlar det om stolparna och nätet, men också om de små detaljerna såsom spännskruvar, popnit och klammer. Här är det viktigt att vara uppmärksam om man är nyfiken på lågprisalternativen, för inte sällan har de stora brister i rostskyddet som kanske inte märks idag men som definitivt kommer att bli ett problem längre fram. Alla våra stängselstolpar är varmgalvaniserade och de färgade modellerna är dessutom pulverlackade. Stagtråden har en varmgalvaniserad kärna som sedan är plastbelagd genom extrudering, vilket betyder att vidhäftningen är bättre än om tråden bara är plastbelagd, och också att plasten inte torkar ut som den annars kan göra.

Ring oss – vi älskar stängsel

Här har du alltså en del av förklaringen till att priset kan variera, och att du säkert sett stängsel som både varit snett och vint och rostigt. Vilket stängsel som passar dig måste avgöras av hur det ska användas, vilken funktion du vill ha och hur länge du tänker dig att stängslet ska stå. Behöver du bolla tankar och idéer finns vi här för dig, hela vägen från planering till färdigt montage om du vill. Här hittar du vårt stängsel, och här finns kontaktuppgifter till våra glada medarbetare.


Ny norm för områdesskydd på väg

Postad 11 juli, 2016

 

SSEF Sveriges stängselentreprenörer och SSF Stöldskyddsföreningen har inlett ett samarbete för att ta fram en ny norm för fysiskt områdesskydd. Kapitlet kommer att omfatta projektering baserat på risk- och behovsanalys, och SSEF Stängselföreningens Handbok för montage och uppförande av stängsel blir basen för den nya normen.

Skandinaviska Områdesskydds VD Jimmy Ekman sitter i styrelsen för SSEF Stängselföreningen och har varit delaktig i arbetet sedan starten.

– Idag kan även enkla områdesskydd som stängsel och grindar se ut på många olika sätt och det är inte alltid självklart vad kunden kan förvänta sig. Med den här nya normen vill vi se till att alla parter, både köpare och säljare, är överens om vad som gäller så att korrekt perimeterskydd blir projekterat och monterat, säger Jimmy Ekman.

Normen förvaltas av SSEF

Den nya normen för områdesskydd kommer att heta SSF 1087. SSEF Tekniska kommitté förvaltar SSEF Handbok och ederar en ny upplaga varje år av handboken med materialkrav, anvisningar, råd och toleranser för fysiskt områdesskydd. Handboken finns att beställa från SSEF.

 


Skandinaviska Områdesskydd bygger bullerskydd åt Götenehus

Postad 21 mars, 2017

 

Skandinaviska Områdesskydd platsbygger ett 300 meter långt bullerskydd med glaspartier åt Götenehus, invid deras nybyggda bostadsområde i Ormbacka i Järfälla.
– Det blir ett gediget plank i djurgårdsgrön färg som kommer att smälta fint in i omgivningen, säger Robert Jansson som är projektledare på Skandinaviska Områdesskydd.

Götenehus uppförde under hösten 24 nya kedjehus i Järfälla, och nu återstår arbetet med den yttre miljön. Skandinaviska Områdesskydd har lång vana av platsbyggda bullerskydd och ser fram emot projektet.
– Götenehus är en av Sveriges ledande hustillverkare och det är tydligt att de tar ett stort ansvar inte bara för de hus som byggs utan också för den omedelbara närmiljön. Vi har haft ett bra samarbete ända från början, säger Robert Jansson.

Ökad efterfrågan på bullerskydd

Boverkets riktlinjer för nya bostäder i områden utsatta för buller från väg- och spårtrafik säger att yttre åtgärder bör utformas så att 55 dBA ekvivalentnivå utomhus (vid fasad och uteplats) kan erhållas med hänsyn till trafikbuller. I takt med allt tätare bebyggelse ökar efterfrågan på bullerskydd, och frågor om människors hälsa är central i de bedömningar som görs vid planering och byggande av bostäder.
– Buller påverkar både vår hälsa och möjligheten till en bra livskvalitet. Med bullerskydd kan vi idag på ett ganska enkelt och snabbt sätt göra stora förändringar i ljudbilden, säger Robert Jansson.

Byggstart vecka 12

Det nya bullerskyddet byggs i trappade sektioner på som lägst 2,50 meter. Planket kommer att gå omlott längs en cykelbana invid vägen. Järfälla kommun har godkänt bygglovet och bygget av bullerskyddet startar vecka 12 och planeras pågå under åtta veckor.

 


Skandinaviska Områdesskydd stödjer Nattvandrarna

Postad 15 mars, 2017

 

– Trygghet är vår kärnfråga och den delar vi med Nattvandrarna, säger Jimmy Ekman, VD på Skandinaviska Områdesskydd. Sedan början av året är företaget stolt sponsor för Nattvandrarna.

Nattvandring innebär att vuxna rör sig ute bland ungdomar på kvällar och nätter för att skapa en ökad social trygghet som kan minska risken för drogmissbruk, våld, skadegörelse och annan kriminalitet. Nattvandrarna är en ideell och demokratiskt uppbyggd folkrörelse och intresseorganisation för lokala nattvandrarföreningar runt om i landet. Nattvandrarna samarbetar med många aktörer i samhället, och grupperna utbildas bland annat av polisen i lag och rätt, beroendecentrum föreläser om droger och Röda Korset lär ut första hjälpen HLR (hjärt-och lungräddning.)

– Nattvandrarna syntes ofta och var en trygghetssymbol under min egen uppväxt och jag tycker att det är jätteviktigt att stötta verksamhet som sätter nästa vuxna generation i fokus, säger Jimmy Ekman.

Skapa trygghet

Det var kravallerna i Kungsträdgården 1989 som ledde till att nattvandringen kom igång med Non Fighting Generation, och behovet är fortsatt stort. Idag är trygghet – eller bristen på densamma – ett vanligt ämne som ofta diskuteras i media. Nationella Trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet visar att andelen personer som känner sig otrygga har ökat något för 2016 jämfört med tidigare år, och Jimmy Ekman ser paralleller i det egna arbetet.

– Trygghet är ett återkommande ord hos våra kunder. Ofta handlar inköp av stängsel eller staket om att skydda barn och husdjur från trafik och från att försvinna iväg från tomten, men jag tror att det också bottnar i en känsla av att världen där ute är fylld av risker. Jag ser det som att Nattvandrarna har lite samma funktion fast för äldre barn – att de ser till att skapa trygghet för våra ungdomar på de platser som de rör sig, genom att finnas där och hålla dem på rätt sida i livet.

Skandinaviska Områdesskydd sponsrar Nattvandrarnas Region Stockholm genom årliga bidrag, som används för bland annat kläder, utbildning och försäkring för aktiva nattvandrargrupper. Läs mer om Nattvandrarna här.

 

nattvandrarna


Anna: ”Bra stämning på arbetsplatsen är viktigare än det mesta”

Postad 8 mars, 2017

På internationella kvinnodagen pratar vi om olikheter och trivsel med Anna, som jobbar med lantbruksprodukter på Skandinaviska Områdesskydd.

 

 

Vem är du?
Jag är en 35-årig tjej som är mitt i småbarnslivet med allt vad det innebär av skjutsande hit och dit, mys med familjen och tidsbrist.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Mina arbetskamrater! Vi har en härlig stämning på jobbet där alla kommer bra överens trots att vi egentligen är ganska olika. För mig är det viktigare än det mesta: att kunna vara sig själv och känna sig som en del i gruppen. Jag tror att det handlar mycket om respekt för olikheterna och en vilja att hjälpas åt när man kan, och det är vi bra på här. Sen tycker jag förstås också om att träffa kunder, och när jag kan vara med och hjälpa dem från start till mål i deras projekt.

Vad gör du när du inte jobbar?
Helst av allt vill jag vara med familjen, men jag tillbringar också mycket tid i stallet med mina två hästar. Under sommarhalvåret är det lite lättare att lämna soffan för stallet, men när det är isigt och slaskigt är det ibland lite svårare. Men som med så mycket annat är det alltid värt det när jag väl kommer dit!

Hur tror du att ditt jobb kommer att förändras med tiden?
Vi är fortfarande ganska nya inom elstängsel för djur och lantbruk och vi behöver jobba på att nå ut ännu bättre, så att djurägare förstår att vi är en partner att lita på och fråga om råd. Vi har stora kunskaper och kan vara värdefulla som bollplank, så vi behöver helt enkelt bli bättre på att kommunicera det, och det är ett arbete jag ser fram emot.

Vilka är dina tre bästa tips för ett bra områdesskydd för djur?
1. Mät ordentligt så att du är säker på hur mycket material du behöver. Det är inte kul om det saknas material när du ska montera.
2. Välj ett lite överdimensionerat aggregat så att du kan utöka hagen om du vill, så slipper du köpa helt nytt.
3. Köp material med bra kvalitet – det lönar sig i längden. Det kan kännas frestande att handla billigt men läs på noga och jämför olika produkter så att du vet vad det är du köper.


Skandinaviska Områdesskydd anställer ny säljare

Postad 10 februari, 2017

 

I januari välkomnades Johan Sandgren till Skandinaviska Områdesskydd. Hans ansvarsområde är bostadssektorn, med fokus på villakunderna. Johan kommer närmast från skyltbranschen där han arbetet de senaste tio åren med service, montage och felsökning.Han kommer att driva egna projekt från offert till färdigt montage.

– Jag är väldigt aktiv så att vara ute och träffa kunder passar mig bra, säger Johan. Jag tror att jag kan tillföra mycket med mina tidigare erfarenheter av montering, att jag tänker lite som en montör och är väldigt lösningsinriktad.

Jimmy Ekman, VD på Skandinaviska Områdesskydd, är glad över rekryteringen.

– Johan är en bra kille som kommer att passa bra i vårt team. Han är både social, driftig och engagerad, och har dessutom en stor fördel i att han förstår montörernas arbetssituation och kan se vad som behövs på montageplatsen, säger Jimmy.

Från montage till sälj

Johan beskriver sig själv som en sportig och båtintresserad kille med stor social kompetens och vilja att utvecklas.
– Nu var det dags att gå vidare, och jag ser fram emot nya arbetsuppgifter och att vara en del av Skandinaviska Områdesskydd. Steget från montage till mer sälj känns helt naturligt, säger Johan.

Johan tillträdde sin tjänst den 16 januari och utgår från kontoret i Handen.


Har du en fråga?
Verifieringskod: captcha

Brands
x x x x